Train je wijnneus als een pro met 'Le Nez'

Wine Sessions favicon krul

“Het ruikt naar, uhh, druiven!” is een van de meest gemaakte opmerkingen door beginnende wijnproevers wanneer ze proberen om de geuren in wijn te benoemen. Best logisch, want het is ook een hele kunst om deze correct te beschrijven. Gelukkig zijn er allerlei manieren om je reukorgaan te trainen zodat je wijnaroma’s beter kunt herkennen. Eén daarvan is het gebruik maken van de ‘Le Nez du Vin’-aroma’s van Jean Lenoir. Tijdens het uitproberen van deze geurflesjes werd ik zelf ook aardig met de neus op de feiten gedrukt; bij de eerste poging kon ik nog geen kwart van de aroma’s identificeren…. Autsch! Tijd voor een intense snuffelcursus dus.

In deze recensie lees je wat de Masterkit ‘Le Nez du Vin’ precies inhoudt, hoe je deze 54-geurenset het beste kunt gebruiken en waarom het een absolute musthave is voor wijnstudenten, sommeliers, vinologen en enthousiaste wijnliefhebbers. Alvast een tipje van de sluier: het is niet goedkoop (de prijzen liggen rond de €300,-), maar dan heb je wél een professionele set die jarenlang meegaat.

Wie is Jean Lenoir?

Jean Lenoir komt uit de wijnregio Bourgondië in Frankrijk en is de bedenker, ontwerper en schrijver van Le Nez du Vin®. Ben je benieuwd naar waar het oorspronkelijke idee vandaan komt en hoe dit product bijdraagt aan het delen van geluk met anderen? In de video legt hij het persoonlijk aan je uit.

WSET Level 4

Wat is ‘Le Nez du Vin’?

Le Nez du Vin (ook wel ‘Le Nez,’ of liefkozend en een tikkeltje informeel ‘de snuffeldoos’) is een educatief trainingsmiddel om wijnaroma’s beter te leren herkennen en preciezer te beschrijven. Laten we hier met onze neuzen eens induiken!

• De Masterkit bestaat uit een rode linnen box met 54 flesjes.
• Elk flesje bevat een individueel aroma dat in witte en/of rode wijn herkend kan worden.
• De aroma’s worden gemaakt van zowel natuurlijke als synthetische stoffen (de verhouding is ongeveer 50/50).
• Ieder aroma is opgedeeld in een van de vijf verschillende categorieën: fruitig (23), bloemig (6), plantaardig of kruidig (15), dierlijk (3) en geroosterd (7).
• De kit bevat ook een indexkaartje per geur, met daarop de naam en het cijfer van het aroma en een bijbehorende geïllustreerde afbeelding.
Het begeleidende boekje bevat achtergrondinformatie over de werking van het reukorgaan, details over de verschillende aroma’s en een overzicht van wijnen per aroma.
• De set is in meerdere talen beschikbaar. Er is een Nederlandse versie, maar je kunt ze ook aanschaffen in het Engels, Frans, Duits, Italiaans of Spaans.
• Alle sets worden handgemaakt in de Provence, Zuid-Frankrijk.

De 54 aroma's gerangschikt per familie

Voor wie is het geschikt?

• Voor starters is het al leuk om te ontdekken welke aroma’s er in wijn voor kunnen komen. Maak eens een lijstje van de geuren op je telefoon en ga op jacht naar deze aroma’s tijdens een bezoek aan de (super)markt of bloemenwinkel. Na een paar keer oefenen lukt het waarschijnlijk al om de fruitige, bloemige en kruidige geuren van elkaar te onderscheiden. Gaandeweg zal het gemakkelijker worden om je impressies van wijnen te delen met anderen en hierdoor zul je merken dat je meer plezier gaat beleven aan het wijnproeven.

• Ben je al wat verder gevorderd, dan wil je je wellicht focussen op het leren herkennen van alle verschillende fruitsoorten, bloemen, kruiden en overige aroma’s. Wanneer je dagelijks even de tijd neemt, gedurende een periode van meerdere weken of maanden, zul je zeker grote stappen vooruit maken. Verdiep je in het verschil tussen primaire, secundaire en tertiaire aroma’s en bestudeer in welke wijnen deze voorkomen.

• De blindproevende, lesgevende en professionele connaisseurs onder ons willen hier nog een schepje bovenop doen. Besteed voornamelijk aandacht aan de enkele aroma’s die je wat minder snel herkent. Proef complexe wijnen blind en bepaal het druivenras, de regio en het land van herkomst, de gebruikte wijnmaaktechnieken en de jaargang van de wijn. Daarna controleer je of de door jou geïdentificeerde aroma’s overeenkomen met je theoretische kennis en de beschrijving op het etiket. De bijkomende, diepgaande inzichten over wijnaroma’s kunnen cruciaal zijn voor importeurs en sommeliers op zakelijk gebied, b.v. om wijnen te beoordelen tijdens het inkoopproces, maar ook voor deelnemers van blindproefwedstrijden die hun team kunnen helpen winnen door zeer helder over de aroma’s te kunnen communiceren.

WSET Level 4
Le Nez du Vin New Oak

Varianten op de Masterkit

Naast de bekende Masterkit zijn er ook nog zes andere aromasets beschikbaar.
1. White wines; 12 witte wijngeuren (waaronder citroen, peer en honing).
2. Red wines; 12 rode wijngeuren (o.a. kersen, groene paprika en zoethout).
3. Duo; bovenstaande 24 wijngeuren samen in één box.
4. New Oak; 12 nieuw eiken (b.v. kokosnoot, kruidnagel en vers leer).
5. Faults; 12 foute wijngeuren die kunnen worden aangetroffen in rode en witte wijnen
(zoals azijn, zwavel en kelderlucht).
6. The Nose Knows; een beginnersset met 6 aroma’s (pompelmoes, peer, framboos, zwarte bes, viooltje en geroosterd brood).

Maak optimaal gebruik van de set

De kwaliteit van de aroma’s wordt gegarandeerd voor vijf jaar, maar als je zorgvuldig met de set omgaat kan deze wel 10 jaar of langer meegaan. Bewaar je de geurflesjes nog veel langer, dan zul je merken dat sommige aroma’s hun kracht wat verliezen. Natuurlijk wil je het liefst op de lange termijn gebruik van de set kunnen blijven maken (het is nou eenmaal een kostbare investering) en daarnaast ook zo efficiënt mogelijk trainen. Hier vind je tips voor een optimaal ritueel met ‘Le Nez’.

Vóór het ruiken
• Kies bij voorkeur een moment in de ochtend, vóórdat je wat gedronken of gegeten hebt.
• Zorg voor een ruimte zonder afleiding en overdadige geuren (juist, de hond moet dus even van schoot en die parfum kan later ook nog).
• Was je handen van tevoren met water en neutrale, parfumvrije zeep.

Tijdens het ruiken
• Zorg voor een droge, platte ondergrond voor de kit.
• Gewoon ruiken aan het flesje zou voldoende moeten zijn. Giet de aroma’s dus niet over je handen.
• Het is af te raden om meerdere flesjes tegelijkertijd open te maken. Het benoemen van een individuele geur wordt op deze manier lastiger en daarnaast loop je het risico dat je de dopjes van de flesjes door elkaar gaat halen. Eén voor één dus.
• Leg de geurdoos opzij wanneer je je op één bepaald aroma concentreert. De kit ruikt namelijk sterk naar allerlei verschillende aroma’s en dat kan je dus nogal op een dwaalspoor zetten.

Na het ruiken
• Draai elk flesje na gebruik goed dicht.
• Stop ze terug in de originele verpakking.
• De aromaset staand bewaren.
• Buiten bereik van licht bewaren.
• Buiten bereik van warmtebronnen (zoals de verwarming) bewaren.

Jean Lenoir met Le Nez du Vin
WSET Level 4

Viertalig overzicht van de 54 aroma’s

Speciaal voor de echte ‘wine tasting geeks’; hieronder vind je alle 54 wijnaroma’s in vier verschillende talen op rijtje.
Ontdek ze in het Nederlands, Engels, Frans en Duits, bedenk per aroma in welke wijn deze kan voorkomen – en test je nieuwe kennis eens uit op je buitenlandse vrienden en kennissen.

Nederlands
Fruitige geuren

1. Citroen
2. Pompelmoes
3. Sinaasappel
4. Ananas
5. Banaan
6. Litschi
7. Meloen
8. Muskaatdruif
9. Appel
10. Peer
11. Kweepeer
12. Aardbei
13. Framboos
14. Rode aalbes
15. Zwarte bes
16. Blauwe bosbes
17. Braambes
18. Kers
19. Abrikoos
20. Perzik
21. Amandel
22. Gedroogde pruim
23. Noot

Bloemengeuren
24. Haagdoorn
25. Acacia
26. Lindebloesem
27. Honing
28. Roos
29. Viooltje

Plantaardige en kruidige geuren
30. Groene paprika
31. Paddenstoel
32. Truffel
33. Wijnmoer (gist)
34. Cederhout
35. Den
36. Zoethout
37. Knoppen zwarte bessenstruik
38. Gemaaid gras (hooi)
39. Tijm
40. Vanille
41. Kaneel
42. Kruidnagel
43. Peper
44. Saffraan

Dierlijke geuren
45. Leder
46. Muskus
47. Verse boter

Branderige of geroosterde geuren
48. Geroosterd brood
49. Geroosterde amandelen
50. Geroosterde hazelnoten
51. Karamel
52. Koffie
53. Chocolade
54. Gerookt

English
Fruity notes

1. Lemon
2. Grapefruit
3. Orange
4. Pineapple
5. Banana
6. Lychee
7. Melon
8. Muscat
9. Apple
10. Pear
11. Quince
12. Strawberry
13. Raspberry
14. Redcurrant
15. Blackcurrant
16. Bilberry
17. Blackberry
18. Cherry
19. Apricot
20. Peach
21. Marzipan
22. Prune
23. Walnut

Floral notes
24. Hawthorn
25. Acacia
26. Linden
27. Honey
28. Rose
29. Violet


Vegetal and spicy notes

30. Bell pepper / capsicum
31. Mushroom
32. Truffle
33. Wine lees
34. Cedar
35. Pine
36. Liquorice
37. Boxwood (or blackcurrant bud)
38. Cut hay
39. Thyme
40. Vanilla
41. Cinnamon
42. Clove
43. Pepper
44. Saffron

Animal notes
45. Leather
46. Musk
47. Butter


Roasted notes

48. Toast
49. Roasted almond
50. Roasted hazelnut
51. Caramel
52. Coffee
53. Chocolate
54. Smoky note

Français
Notes fruitées

1. Citron
2. Pamplemousse
3. Orange
4. Ananas
5. Banane
6. Litchi
7. Melon
8. Muscat
9. Pomme
10. Poire
11. Coing
12. Fraise
13. Framboise
14. Groseille
15. Cassis
16. Myrtille
17. Mûre
18. Cerise
19. Abricot
20. Pêche
21. Amande (frangipane)
22. Pruneau
23. Noix

Notes florales
24. Aubépine
25. Acacia
26. Tilleul
27. Miel
28. Rose
29. Violette


Notes végétales

30. Poivron vert
31. Champignon
32. Truffe
33. Lie de vin
34. Cèdre
35. Pin
36. Réglisse
37. Bourgeon de cassis (ou buis)
38. Foin coupé
39. Thym
40. Vanille
41. Cannelle
42. Clou de girofle
43. Poivre
44. Safran

Notes animales
45. Cuir
46. Musc
47. Beurre


Notes grillées

48. Pain grillée
49. Amande grillée
50. Noisette grilléé
51. Caramel
52. Café
53. Chocolat noir
54. Note fumée

Deutsch
Fruchtig

1. Zitrone
2. Grapefruit
3. Orange
4. Ananas
5. Banane
6. Litschi
7. Honigmelone
8. Muskat
9. Apfel
10. Birne
11. Quitte
12. Erdbeere
13. Himbeere
14. Johannisbeere
15. Schwarze Johannisbeere
16. Heidelbeere
17. Brombeere
18. Kirsche
19. Aprikose
20. Pfirsich
21. Mandelkern
22. Dörrpflaume
23. Walnuss

Blumig
24. Weißdorn
25. Akazienblüte
26. Lindenblüte
27. Honig
28. Rose
29. Veilchen


Pflanzlich

30. Grüne Paprika
31. Champignon
32. Trüffel
33. Weinhefe
34. Zeder
35. Kiefer
36. Lakritz (Süssholz)
37. Schwarze Johannisbeerknospe
38. Frisch Gemähtes Heu
39. Thymian
40. Vanille
41. Zimt
42. Gewürznelke
43. Pfeffer
44. Safran

Tierisch
45. Leder
46. Moschus
47. Butter


Geröstet

48. Geröstetes Weissbrot
49. Geröstete Mandel
50. Geröstete Haselnuss
51. Karamell
52. Kaffee
53. Bitterschokolade
54. Rauchnote

Conclusie

Wil jij je vaardigheid in het herkennen van wijnaroma’s een boost geven? De Fransman Jean Lenoir bedacht ‘Le Nez du Vin’; een zeer effectieve en leerzame methode die geschikt is voor zowel starters, gevorderden als connaisseurs. Wil je alle beschikbare aroma’s uitproberen dan is het een hele investering (de Masterkit + New Oak + Faults kost rond de €450).. maar gelukkig kun je ook al starten met een kleinere set. Ga er wel zorgvuldig mee om, dan heb je er veel langer plezier van. Santé!

Waar te kopen?

Heb je zin gekregen om deze snuffeldoos in huis te halen? Of ken je een wijnliefhebber voor wie dit een geweldig cadeau zou zijn? Je kunt de sets online bestellen via de volgende websites:

De officiële Le Nez website
Via Bol.com
Frank
Drie Bergen Wijn

Alvast veel snuffelplezier!

Wil je zelf graag anderen inspireren om nog beter te worden in wijnproeven? Deel dit artikel dan zodat ook zij hun wijnneus nog efficiënter kunnen gaan trainen. Ben je bekend met een andere toffe manier om wijnaroma’s beter te leren herkennen? Laat even een reactie achter en misschien wordt het wel besproken in een volgend blog.

Plaats een reactie