De 2020 editie van Wine Professional zit er weer op!

E-Books over wijn

Deze week vond de 18e editie plaats van de vakbeurs Wine Professional in de RAI in Amsterdam. Gedurende 3 dagen (13, 14 en 15 januari 2020) werden meer dan 10.000 bezoekers hier verwelkomd. Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd door The Wine & Food Association en is uitsluitend bedoeld voor horeca- en wijnprofessionals.

De verzameling standhouders bestond uit tientallen buitenlandse wijnhuizen en Nederlandse wijnimporteurs, maar ook vertegenwoordigers van de Wijnacademie, de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) waren aanwezig.

Verder kon op uitnodiging nog worden deelgenomen aan allerlei masterclasses, lezingen, proeverijen en wijn-spijssessies onder leiding van bekende wijnmakers, chefkoks en sommeliers.

Landen en regio’s die dit jaar extra in de spotlight stonden waren o.a. de Ahr (Duitsland) en Rueda (Spanje). Naast deze Oude Wereld gebieden kwamen ook de wat minder bekende wijnlanden aan bod, waaronder Slovenië, Kroatië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Georgië en Armenië.

Bovenop het proeven van kwaliteitswijnen en het deelnemen aan allerlei activiteiten, konden bezoekers ook nog een aantal spraakmakende wedstrijden en onthullingen bijwonen. Dit waren enkele hoogtepunten van de beurs:

E-Books over wijn

Anja Vondenhoff genomineerd voor ‘Wijnvrouw van het Jaar’

Op maandag 13 januari werd Anja Vondenhoff uitgeroepen tot de derde kansmaker op de Wijnvrouw van het Jaar 2020 award. Stichting Wijnvrouw van het Jaar is een initatief van Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland, met als doel om succesvolle wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Eerder werden Magda van der Rijst en Tjitske Brouwer al genomineerd.

Anja is al jarenlang op allerlei vlakken in de wijnwereld actief: o.a. als wijndocent (ook WSET gecertificeerd), co-auteur van de nieuwe SommelierOorkonde cursus, vinoloog van de Wijnacademie, voorzitter van de Club of Weinakademiker, Certified Sommelier van The Court of Master Sommeliers én oprichter van www.wijncampus.nl.

Tijdens het evenement Taste of Amsterdam (29 mei t/m 1 juni 2020 in het Amstelpark) zal de laatste genomineerde worden aangekondigd. Wie de winnaar gaat worden van de titel ‘Wijnvrouw van het jaar 2020’ horen we pas later dit jaar: tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam (21 t/m 23 september 2020 in Ahoy).

Foto credits: Eelco van Wieringen l Buro Publieke Werken
v.l.n.r.: Magda van der Rijst, Tjitske Brouwer en Anja Vondenhoff

Genomineerden Wijnvrouw van het Jaar Wine Professional 2020
E-Books over wijn

Loesje Clement wint Wine Making Challenge

1000 flessen van haar eigen blend mét haar naam op het etiket. Het gaat werkelijkheid worden voor sommelier Loesje Clement van Restaurant Chocolat. Met haar Spaanse QuiXote-blend versloeg ze de negen andere deelnemers tijdens de Wine Making Challenge op maandag 13 januari. Het doel van de wedstrijd was om de beste blend te maken van de monocépagewijnen van het Pago Casa del Blanco (Gran Cru) wijnhuis. Die van Loesje werd verkozen tot winnaar door vakjury Antonio Merino (oenoloog QuiXote) en Juan Haro (eigenaar QuiXote) en zal te koop worden aangeboden in 14 verschillende landen in Europa, Azië en de VS.

Loesje Clement Wine Making Challenge Wine Professional 2020
E-Books over wijn

En de winnaars van de Wine Challenge zijn..

De organisatie kiest elk jaar een ideale, breed inzetbare witte en rode wijn met een horecaprijs tot €15.
Vele importeurs deden mee aan de verkiezingen en stuurden hun favoriete, betaalbare restaurantwijnen in.
Dit zijn de winnende wijnen van Wine Professional 2020:

Wit
La Bergerie des Abeilles (2018), Domaine de la Rectorie, Collioure, Frankrijk
Wijnkoperij Okhuysen (horecaprijs € 10,95)

Rood
Giné Giné (2016), Buil & Giné, Priorat, Spanje
Tamis Wijnen (horecaprijs € 12,40)

Wine Professional Wine Challenge

Meer weten over The Wine & Food association? Lees verder op Proefschrift.

Wine Professional 2020 Amsterdam