18 vragen en antwoorden over WSET Level 4.

E-Books over wijn

In januari 2020 vierde de Wine & Spirit Education Trust een recordaantal afgestudeerden van de WSET Level 4 Diploma Course. Diezelfde maand startte ik persoonlijk met dit traject. Voor degene bekend in de wijnwereld is deze next-level studie een bekend fenomeen – anderen hebben er nog nooit van gehoord. Wat houdt het eigenlijk in? Misschien is het wel wat voor jou? Hier vind je 18 vragen en antwoorden over WSET Level 4.

1. Wat houdt de WSET Diploma Course in?

De Wine & Spirit Education Trust (WSET) is de meest toonaangevende wijnopleider ter wereld. Vanuit het hoofdkantoor dat is gevestigd in Londen organiseren ze wijncursussen over de hele wereld, vaak ook in samenwerking met andere instanties. WSET Level 4, ookwel de Diploma Course genoemd, is de hoogste opleiding die ze aanbieden. De Diploma Course is met name gericht op het ontwikkelen van diepgaande theoretische kennis en technische blindproefvaardigheid. Een sterke combinatie die professionals voorbereidt op hogere functies in de wijnindustrie. Bovendien is het ook de vooropleiding van het Master of Wine traject.

WSET logo blue

2. Voor wie is de cursus bedoeld?

De WSET Diploma Course is samengesteld voor wijnprofessionals die hun kennis en expertise willen uitbreiden. Denk hierbij aan wijnimporteurs, wijnmakers, sommeliers, of personeel van wijnhuizen en vinotheken. Daarnaast zijn er ook fanatieke hobbyisten die hun wijnliefhebberij verder ontwikkelen door deze opleiding te volgen.

De WSET hanteert duidelijke voorwaarden voor de toelating van de cursus:  om aan Level 4 te mogen beginnen, moet je eerst succesvol Level 3 hebben afgerond.

3. Hoe populair is de Level 4 opleiding?

Alleen al in 2018/2019 volgden meer dan honderduizend studenten een van de trajecten bij de WSET. Van alle wijn-gerelateerde cursussen die worden aangeboden, heeft de Diploma Course het kleinste aantal kandidaten.

WSET 2018 2019 aantal kandidaten

4. Hoeveel studenten zijn er al geslaagd?

Wereldwijd is het tot nu toe 10.400 kandidaten gelukt om de Diploma Course af te ronden. Benieuwd naar wie dit zijn? WSET houdt een Diploma Graduates archief bij waar je de namen van alle geslaagden kunt vinden.

5. Waar groeit het aantal studenten het snelst?

WSET Level 4 wordt over de hele wereld gestudeerd, maar het overgrote deel van de studenten bevindt zich in Europa, Noord-Amerika en Azië. Met name in Frankrijk en Japan was er in 2018/2019 een grote procentuele stijging van het aantal studenten zichtbaar.

WSET Level 4 top 10 market

6. Hoe is de opleiding opgebouwd?

De Diploma Course bestaat in totaal uit 6 verschillende modules. Studenten beginnen met D1 & D2 en kunnen daarna naar believen de resterende vier units doorwerken.

D1 – Vinificatie

Er wordt gestart met theorie over wijnbouw; van de anatomie van het druivenplantje tot alle mogelijke manieren om een wijngaard te beheren. Ook leer je over de factoren die de productie van wijn beïnvloeden en hoe dit vervolgens tot een bepaalde wijnstijl, kwaliteit of commerciële waarde kan leiden.

D2 – Internationale wijnhandel

In Unit 2 ga je je verdiepen in de factoren die de prijs van wijn beïnvloeden en de soorten organisaties die zich op professioneel vlak met wijn bezighouden. Tevens worden de opties voor succesvolle sales & marketing besproken.

D3 – Wijnen van de wereld

Wines of the World is een monster van een module: er wordt van je verwacht dat je kennis vergaart van alle relevante druivenrassen, stille wijnsoorten (rood, wit en rosé) en wijnstijlen, evenals de verschillen tussen landen, regio´s en appellaties. Daarnaast leer je om blind de wijnen te herkennen en te beoordelen aan de hand van een systematische proefmethode: de WSET Level 4 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT).

D4 – Mousserende wijnen

Hier ligt de focus op de vinificatie, wijnstijlen, sales & marketing en gerelateerde wetgeving van o.a. Champagne, Crémant, Cava, Asti, Lambrusco, Prosecco, Franciacorta en Trentodoc. Verder worden ook de andere mousserende wijnen van Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika en Zuid-Afrika behandeld.

D5 – Versterkte wijnen

De vijfde module richt zich op Port, Sherry, Madeira, Vins Doux Naturels en Rutherglen Muscat. De vinificatie, wijnstijlen, appellaties en wettelijke voorschriften van deze belangrijkste versterkte-wijnstijlen komen aan bod.

D6 – Onderzoeksopdracht

Bovenop alle theoretische kennis en blindproeftechnieken komt er ook nog een individuele onderzoeksopdracht van 3000 woorden (+/- 6 kantjes) om de hoek kijken. Je kunt deels zelf kiezen waar je je rapport over wilt schrijven; dit is afhankelijk van de aangeboden opties en het tijdsvlak binnen welke je de opleiding wilt afronden. Op het moment van schrijven behoren ‘Roemeense wijnen’ en ‘natuurwijnen’ tot de meest recente onderwerpen. Elk halfjaar komt er een nieuw onderwerp beschikbaar.

7. Welke examens moet je doen?

In totaal leg je 5 keer een theoretisch examen af en worden je blindproefskills 3 keer getest. Daarnaast telt ook de score voor je individuele onderzoeksopdracht mee voor het eindresultaat. Hieronder vind je een overzicht van de soorten examens en bijbehorende weging van de 6 modules.

Module

Weging

Examen

D1

Vinificatie

20%

 • 1,5 uur theorie
 • open vragen

D2

Internationale wijnhandel

10%

 • 1 uur theorie
 • open vragen

D3

Wijnen van de wereld

50%

 • 3 uur, 20 min theorie
  open vragen
 • 3 uur blindproeven
  12 stille wijnen

D4

Mousserende wijnen

5%

 • 1,5 uur theorie
 • open vragen
 • 3 mousserende wijnen blindproeven

D5

Versterkte wijnen

5%

 • 1,5 uur theorie
 • open vragen
 • 3 versterkte wijnen blindproeven

D6

Onderzoeksopdracht

10%

 • Eigen onderzoek
 • Rapport van 3000 woorden

8. Hoe worden de examens beoordeeld?

Elke module moet voldoende worden afgerond met een Pass, Pass with Merit of Pass with Distinction.

De module is succesvol afgerond met een score van:
Pass with Disctinction: 75% en hoger
Pass with Merit: tussen 65% and 74%
Pass: tussen 55% and 64%

Een hertentamen is nodig bij de volgende scores:
Fail: tussen 45% and 54%
Fail unclassified: 44% of lager

Haal je bij een van de modules dus 54% of minder, dan zul je dit examen later opnieuw moeten doen om alsnog de DipWSET titel in de wacht te slepen.

9. Wat betekent DipWSET?

DipWSET is de titel die je mag voeren zodra je succesvol de Diploma Course hebt afgerond. Dit zie je ook terug de LinkedIn-profielen en professionele websites van afgestudeerden.

DipWSET Level 4 certified

10. Hoelang duurt het traject?

De meeste studenten die slagen doen gemiddeld 1,5 tot 3 jaar over de opleiding, maar het is niet ongewoon als het langer duurt. Voor iedereen die er nog andere verantwoordelijkheden naast heeft (zoals een voltijdbaan en/of een gezin) kan het echt een uitdaging zijn om de opleiding in 3 jaar af te ronden. Gelukkig kun je deels schuiven met de modules en er indien nodig voor kiezen om examens uit te stellen.

11. Waar kun je de lessen volgen?

De Diploma Course wordt in vrijwel geheel West Europa gegeven, alsmede in de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. De lessen volg je bij voorkeur klassikaal, maar je kunt er ook voor kiezen om een deel online te doen. Alle lessen online volgen is in principe ook mogelijk, maar de examens zul je op locatie moeten afronden. Zelf volg ik de cursus via de Antwerpse wijnschool WineWise. Benieuwd naar welke locaties er bij jou in de buurt zijn? Deze vind je via WSET Where to Study.

12. Wie geeft er les?

De docenten die de klassikale lessen verzorgen zijn allemaal echte vakmensen uit de wijnindustrie met de titel Master of Wine (MW) of DipWSET. Indien je online lessen volgt, word je begeleid door een ‘Online Educator’. Deze persoon geeft je feedback op je ingeleverde opdrachten op het platform. Daarnaast krijg je ook te maken met een expert die je advies geeft over het perfectioneren van je proefnotities.

13. Kan je de cursus in het Nederlands doen?

Alle klassikale en online lessen worden gegeven in het Engels. De opleiding in het Nederlands volgen is dan ook tot op heden nog niet mogelijk. Aangezien de examens en onderzoekopdracht eveneens in het Engels moeten worden afgerond, beveelt de WSET zelf een IELTS score van 6.5 of hoger aan voordat je met de opleiding start.

14. Wat zijn de kosten?

Bij de inschrijving betaal je voor een traject van 3 jaar. Indien je Level 4 graag klassikaal wilt volgen in de Benelux, is de kans groot dat je bij WineWise uit komt. Sommige lessen worden gegeven in Meerle (BE) en andere in Woerden (NL). De kosten die je bij hen kunt verwachten zijn als volgt:
– START module (D1, D2 and D6): € 2.150
– D3: € 3.050 (online: € 1.375)
– D4: € 475 (online: € 390)
– D5: € 475 (online: € 390)

Afhankelijk van in welk land je woont en waar de lessen plaatsvinden, komt er nog 21% btw bovenop.

De goedkoopste optie vanuit Nederland is om alles online te doen.
Online is de cursus opgedeeld in twee semesters. Op het moment van schrijven bedragen de kosten £1290 per semester en dus een totaalbedrag van £2580.  Dit komt ongeveer overeen met €3058,40.

15. Wat zijn de verschillen tussen WSET Level 3 en 4?

Je kunt aan het Diploma Course traject beginnen zodra je Level 3 in the pocket hebt. Benieuwd naar de belangrijkste verschillen tussen deze twee niveaus? Je vindt ze hieronder.

WSET Level 3

WSET Level 4

Aangeleverd studiemateriaal

Een officieel boek

Enkel digitaal

Aantal theoretische examens

Eén theoretisch examen

Vijf theoretische examens en een onderzoeksopdracht

Aantal blindproefexamens

Eén examen met een stille witte en rode wijn

Drie examens met in totaal 12 stille, 3 mousserende en 3 versterkte wijnen

Kosten

Vanaf £560
= €663,90

Vanaf £2580
= €3058,40

Duur opleiding

Enkele maanden

1,5 tot 3 jaar (en langer)

Vervolgopleidingen

Geeft toegang tot WSET Level 4

Geeft toegang tot Weinakademiker en Master of Wine

Talen

In meerdere talen beschikbaar

Alleen beschikbaar in het Engels

16. Wanneer is het mogelijk om te starten?

Wanneer je kunt beginnen aan de cursus is afhankelijk van de opleider die je kiest en de beschikbaarheid.
Bij WineWise kan er in 2020 worden gestart in mei en september.

17. Welke tips geven de alumni?

Je moet er echt helemaal voor gaan.

 • Toewijding = key.
 • Maak een planning en begin op tijd met studeren.
 • Probeer de examens zo snel mogelijk na de lessen te doen, anders verlies je het ritme en wordt het lastiger om de stof opnieuw op te pakken.
 • Focus op één module tegelijkertijd.
 • Zorg voor een proefclubje met medestudenten of andere wijnkenners met wie je regelmatig wijnen proeft en proefnotities bespreekt.
 • Gebruik ook andere bronnen om je verder in wijn te verdiepen. Goede naslagwerken zijn b.v. de ‘Oxford Compagnion to Wine’ en ‘Wine Grapes’ van Jancis Robinson.

18. Welke trajecten zijn er na WSET Level 4?

Als je na het afronden van de Diploma Course nog steeds niet verzadigd bent, kun je nog door voor de titels van Weinakademiker en Master of Wine.

Weinakademiker
Via de Oostenrijkse Weinakademie kan de titel Weinakademiker worden bemachtigd door het schrijven van een wijnscriptie over een zelfgekozen onderwerp. In 2019 kwamen er 44 nieuwe afgestudeerden bij, wat de teller op 889 bracht.

Master of Wine
Deze hoogst haalbare opleiding op het gebied van wijnkennis kun je volgen aan The Institute of Masters of Wine. Op dit moment zijn er 389 dragers van de Masters of Wine titel wereldwijd, waarvan 3 in Nederland.

WSET Level 4 Diploma in Wines

Meer weten?
Heb je nog onbeantwoorde vragen over de Diploma Course?
Laat het even weten in de reacties en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Nu jij. Get started!

Denk je erover om te gaan beginnen aan WSET Level 4 of een van de andere niveaus?
Bezoek dan de officiële website van WSET.