Zin om jouw wijnkennis een boost gegeven?
Over wijn praten als een pro?
Wellicht ben je nieuw in de wereld van het wijnproeven en wil je die ene wijnterm vinden
of als een doorgewinterde expert weer even je geheugen opfrissen.
Alle wijnproefjargon vind je hier in het wijnproefwoordenboek.
Proefterminologie

Proefterminologie
Er zijn 13 namen in deze lijst die beginnen met de letter B.
Balans
Een wijn is in balans wanneer er harmonie is tussen de zuren, tannines, alcohol, suikers, eikenhout en overige smaken. Ook wel: evenwichtig, harmonieus.
Balsem
Een wijn heeft balsemachtige geuren wanneer deze doen denken aan b.v. bijenwas, hars of wierook.
Belegen
In een belegen wijn zijn de fruitaroma's en smaken (grotendeels) verdwenen en overheersen de tertiaire door de veroudering. Dit kan zowel positief als negatief worden beoordeeld.
Bezinksel
Restanten van vaste stoffen (zoals gistcellen bij 'sur lie' wijnen) die naar de bodem zakken en in de fles achterblijven. Ook wel: droesem.
Bittertje
Een wijn heeft 'een bittertje' wanneer de bitters duidelijk merkbaar doch niet storend zijn tijdens het proeven.
Blend
Een wijn geproduceerd met twee of meer verschillende druivenrassen (rode Bordeaux, Châteauneuf-du-Pape).
Bloemig
Een wijn kan bloemaroma's hebben, zoals die van rozen (Gewürztraminer) en viooltjes (Pinot Noir, Nebbiolo). Ook wel: floraal.
Body
De volheid of 'body' van een wijn wordt bepaald door de hoeveelheid alcohol, zuren, intensiteit van smaken en voor rode wijnen ook door tannines. Kan worden beschreven als licht, medium of vol.
Boterig
Een boterige wijn wordt gekenmerkt door volle, smeuïge aroma's en smaken veroorzaakt door de rijping op eikenhout (Californische Chardonnay).
Botertje
Een wijn heeft 'een botertje' wanneer er licht boterige aroma's en smaken door de rijping op eikenhout aanwezig zijn (Franse Chardonnay).