Zin om jouw wijnkennis een boost gegeven?
Over wijn praten als een pro?
Wellicht ben je nieuw in de wereld van het wijnproeven en wil je die ene wijnterm vinden
of als een doorgewinterde expert weer even je geheugen opfrissen.
Alle wijnproefjargon vind je hier in het wijnproefwoordenboek.
Proefterminologie
Proefterminologie
Er zijn 15 namen in deze lijst die beginnen met de letter S.
Secundair
Alle aroma's en smaken die ontstaan in een wijn door het gebruik van gist (b.v. geroosterd brood), houtlagering (denk aan vanille en kokos) en malolactische fermentatie (zoals boter).
Simpel
Een simpele of eenvoudige wijn heeft enkel aroma's en smaken die veel op elkaar lijken, zoals bijvoorbeeld citroen en limoen.
Soepel
Een soepele wijn is toegankelijk, gemakkelijk te drinken en wordt gekenmerkt door niet te hoge tannine- en zuurgehaltes. Ook wel: rond.
Stabiel
Een stabiele wijn verandert na het bottelen niet op ongewenste manier van mousse, aroma's of zuren. Een veelgebruikte stabilisatietechniek is het filteren van de wijn, zodat een deel van het aanwezige gist en bacteriën worden verwijderd.
Stinkerdje
Een wijn heeft een 'stinkerdje' wanneer deze aroma's heeft van b.v. onkruid, stal, kattenpis of benzine (Riesling).
Straf
Jonge, droge en bittere wijnen met onrijpe tannines en weinig fruitsmaak (jonge Cabernet Sauvignon). Ook wel: stroef, stug of wrang.
Stroef
Jonge, droge en bittere wijnen met onrijpe tannines en weinig fruitsmaak (jonge Cabernet Sauvignon). Ook wel: straf, stug of wrang.
Stroperig
Een stroperige wijn is gemakkelijk te herkennen aan de duidelijke, langzaam omlaagzakkende tranen in het glas. Deze wijnen bevatten een hoog alcoholpercentage en (in het geval van dessertwijnen) een bovengemiddeld restsuikergehalte (Sauternes, Monbazillac).
Stug
Jonge, droge en bittere wijnen met onrijpe tannines en weinig fruitsmaak (jonge Cabernet Sauvignon). Ook wel: straf, stroef of wrang.