Proefterminologie

E-Books over wijn

Zin om jouw wijnkennis een boost gegeven?
Over wijn praten als een pro?
Wellicht ben je nieuw in de wereld van het wijnproeven en wil je die ene wijnterm vinden
of als een doorgewinterde expert weer even je geheugen opfrissen.
Alle wijnproefjargon vind je hier in het wijnproefwoordenboek.

Proefterminologie

Alles | A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Er staan 8 namen op deze lijst die beginnen met A.
Aards
Een aroma welke doet denken aan vochtige aarde of bosgrond (Pinot Noir, Mourvèdre, Sangiovese).

Afdronk
De smaaksensatie die zich voordoet in de mond nadat de wijn is doorgeslikt of uitgespuugd.

Agressief
Een mousserende wijn kan zeer aanwezige en krachtige bubbels hebben. In zo'n geval heeft deze wijn 'agressieve mousse'.

Alcohol
De ethanol in de wijn die ontstaat tijdens het fermentatieproces (gisten zetten de druivensuikers om in alcohol en koolzuurgas). Het alcoholgehalte wordt beschreven in percentages of als laag, medium en hoog.

Amber
Wijnen van witte druiven kunnen een oranje kleur krijgen, dit komt voornamelijk voor bij oudere wijnen door het rijpingsproces.

Aroma
Een geurcomponent van een wijn, zoals bijvoorbeeld de frambozengeur van een fruitige Pinot Noir.

Aromatisch
Wijn met aroma's die doen denken aan parfum en zwoel tropisch fruit (Viognier, Muscadelle).

Autolytisch
Aroma's en smaken in wijn welke worden veroorzaakt door het gebruik van gist, zoals die van geroosterd brood en brioche.