Proefterminologie

E-Books over wijn

Zin om jouw wijnkennis een boost gegeven?
Over wijn praten als een pro?
Wellicht ben je nieuw in de wereld van het wijnproeven en wil je die ene wijnterm vinden
of als een doorgewinterde expert weer even je geheugen opfrissen.
Alle wijnproefjargon vind je hier in het wijnproefwoordenboek.

Proefterminologie

Alles | A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Er staan 7 namen op deze lijst die beginnen met G.
Geoxideerd
Wanneer een wijn contact heeft gehad met zuurstof kunnen aroma's en smaken van amandelen, hazelnoten, walnoten, koffie, chocolade en caramel zich ontwikkelen. Bij teveel zuurstofcontact ontstaat er echter een azijngeur in de wijn.

Gesloten
Een wijn is 'gesloten' wanneer de aroma's nog niet goed tot hun recht komen en een zeer lage intensiteit hebben. Walsen en/of de wijn even laten staan helpt meestal.

Geur
Aroma's in de wijn die kunnen worden waargenomen door te ruiken.

Gistig
Een gistige wijn wordt gekenmerkt door aroma's en smaken van geroosterd brood, brooddeeg en kaas.

Granaatrood
De kleur van rode wijnen met een hint naar oranje wordt granaatrood genoemd.

Grassig
Jonge, onrijpe wijnen kunnen een vegetaal aroma hebben welke doet denken aan gras.

Groen
Een 'groene' wijn heeft onrijpe, vegetale smaken. Groen kan echter ook simpelweg duiden op de kleur, zoals de groene kleur van Portugese Vinho Verde wijnen.