Proefterminologie

E-Books over wijn

Zin om jouw wijnkennis een boost gegeven?
Over wijn praten als een pro?
Wellicht ben je nieuw in de wereld van het wijnproeven en wil je die ene wijnterm vinden
of als een doorgewinterde expert weer even je geheugen opfrissen.
Alle wijnproefjargon vind je hier in het wijnproefwoordenboek.

Proefterminologie

Alles | A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Er zijn 15 namen in deze lijst die beginnen met de letter S.
Stil
Een stille wijn is een wijn zonder bubbels.

Stug
Jonge, droge en bittere wijnen met onrijpe tannines en weinig fruitsmaak (jonge Cabernet Sauvignon). Ook wel: straf, stroef of wrang.

Smaak
De sensatie van de suikers, zuren, bitters en alcohol in de mond tijdens het wijnproeven.

Straf
Jonge, droge en bittere wijnen met onrijpe tannines en weinig fruitsmaak (jonge Cabernet Sauvignon). Ook wel: stroef, stug of wrang.

Sappig
Een sappige wijn wordt gekenmerkt door flink wat zuren en veel fruit (Aligoté, Pinot Grigio).

Scherp
Een scherpe wijn wordt gekenmerkt door een hoog alcoholgehalte en veel jonge tannines.

Simpel
Een simpele of eenvoudige wijn heeft enkel aroma's en smaken die veel op elkaar lijken, zoals bijvoorbeeld citroen en limoen.

Soepel
Een soepele wijn is toegankelijk, gemakkelijk te drinken en wordt gekenmerkt door niet te hoge tannine- en zuurgehaltes. Ook wel: rond.

Stroef
Jonge, droge en bittere wijnen met onrijpe tannines en weinig fruitsmaak (jonge Cabernet Sauvignon). Ook wel: straf, stug of wrang.

Stabiel
Een stabiele wijn verandert na het bottelen niet op ongewenste manier van mousse, aroma's of zuren. Een veelgebruikte stabilisatietechniek is het filteren van de wijn, zodat een deel van het aanwezige gist en bacteriën worden verwijderd.

Stuivend
Een stuivende wijn wordt gekenmerkt door een intens bouquet met uitbundige aroma's die uit het glas lijken te spatten (Sauvignon Blanc, Torrontés).

Secundair
Alle aroma's en smaken die ontstaan in een wijn door het gebruik van gist (b.v. geroosterd brood), houtlagering (denk aan vanille en kokos) en malolactische fermentatie (zoals boter).

Stroperig
Een stroperige wijn is gemakkelijk te herkennen aan de duidelijke, langzaam omlaagzakkende tranen in het glas. Deze wijnen bevatten een hoog alcoholpercentage en (in het geval van dessertwijnen) een bovengemiddeld restsuikergehalte (Sauternes, Monbazillac).

Structuur
Het algehele mondgevoel van de wijn; met name tannines en alcohol hebben hier invloed op.

Stinkerdje
Een wijn heeft een 'stinkerdje' wanneer deze aroma's heeft van b.v. onkruid, stal, kattenpis of benzine (Riesling).