Proefterminologie

E-Books over wijn

Zin om jouw wijnkennis een boost gegeven?
Over wijn praten als een pro?
Wellicht ben je nieuw in de wereld van het wijnproeven en wil je die ene wijnterm vinden
of als een doorgewinterde expert weer even je geheugen opfrissen.
Alle wijnproefjargon vind je hier in het wijnproefwoordenboek.

Proefterminologie

Alles | A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Er staan 9 namen op deze lijst die beginnen met V.
Vegetaal
Gras, asperges, rabarber en paprika vallen onder de vegetale, plantaardige aroma's die in wijn voor kunnen komen.

Verfijnd
Een verfijnde wijn voelt zacht, elegant en delicaat in de mond, dus zonder overdadige tannines of zuren.

Vet
Een wiin heeft een 'vetje' of is 'vettig' wanneer deze smeuïg overkomt. Dit wordt veroorzaakte door de combinatie van glycerine, suiker en alcohol.

Viriel
Een krachtige, volle en intense wijn met veel body.

Viscoos
Een wijn met een hoog alcohol- en/of suikerhalte. Te herkennen aan de dikke, stroperige druppels die aan de binnenkant van het glas blijven plakken.

Vlak
Een vlakke wijn wordt gekenmerkt door weinig alcohol en een laag zuur- en tanninegehalte.

Vlezig
Een zeer volle, goed uitgerijpte wijn die de impressie geeft dat je erop zou kunnen kauwen.

Vol
Een wijn met veel alcohol, zuren, intensiteit van smaken en voor rode wijnen ook tannines. Een volle wijn heeft veel 'body'.

Voluptueus
Een wijn met veel alcohol, zuren, intensiteit van smaken en voor rode wijnen ook tannines. Vergelijkbaar met 'vol'.