Proefterminologie

E-Books over wijn

Zin om jouw wijnkennis een boost gegeven?
Over wijn praten als een pro?
Wellicht ben je nieuw in de wereld van het wijnproeven en wil je die ene wijnterm vinden
of als een doorgewinterde expert weer even je geheugen opfrissen.
Alle wijnproefjargon vind je hier in het wijnproefwoordenboek.

Proefterminologie

Alles | A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
Er zijn 8 namen in deze lijst die beginnen met de letter Z.
Zoet
Een zoete wijn bevat meer dan 45 gram suiker per liter. Hoe hoger het suikergehalte, des te zoeter de wijn.

Zuur
Wijnen hebben meestal een gemiddelde zuurwaarde tussen de 5 en 9 gram zuur per liter. Hoe hoger de zuurgraad, des te frisser de wijn.

Zacht
Een zachte wijn voelt delicaat, verfijnd en elegant in de mond, dus zonder overdadige tannines of zuren.

Zwaar
Een zware wijn wordt gekenmerkt door veel body, alcohol en tannines.

Zoetje
Een wijn heeft een 'zoetje' wanneer de suikers duidelijk merkbaar doch niet storend zijn.

Zuiver
Een wijn met enkel prettige aroma's wordt zuiver genoemd. Het tegenovergestelde van onzuiver.

Zuurtje
Een wijn heeft een 'zuurtje' wanneer de zuren duidelijk merkbaar doch niet storend zijn.

Zuurstof
Wanneer een wijn zuurstof heeft gehad, kan dit leiden tot een verandering in de kleur, geur en smaak.