Heb jij je wel eens afgevraagd waarom Champagne zo duur is,
waar wijnkurken vandaan komen en hoe rosé een roze kleur krijgt?
Tijdens wijnsessies worden de meest uiteenlopende vragen over wijn gesteld en beantwoord.
Benieuwd naar wat iedereen over wijn wil weten?
Veelgestelde wijnvragen
![E-Books over wijn](https://www.winesessions.nl/wp-content/uploads/2018/08/krul-icoon@2x.png)
ALCOHOL
Waar komt de alcohol in wijn vandaan?
Alcohol in de wijn ontstaat door de vergisting van druivensap. Gist wordt door de wijnmaker toegevoegd om deze fermentatie in gang te zetten (commerciële gist), maar het bevindt zich ook van nature op de druiven (wilde gist).Tijdens de fermentatie zetten de gistcellen de druivensuikers om in alcohol en CO2. Hoe meer suikers het sap bevat, des te meer alcohol kan er worden geproduceerd.
AUTORIJDEN
Na hoeveel glazen wijn mag je nog steeds autorijden?
Volgens de Nederlandse Wet mag je als ervaren bestuurder niet autorijden met meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed. Dit promillage houdt in dat één milliliter bloed 0,5 milligram alcohol bevat.In de praktijk staat dit gelijk aan ongeveer 2 glazen wijn. Vrouwen bereiken het maximale promillage echter sneller dan mannen. Ook lichaamsgewicht is van belang: hoe lichter je bent, des te minder alcohol er nodig is om aan 0,5 promille te komen.
Vanaf het moment dat je voor het eerst je rijbewijs haalt, ben je voor een periode van 5 of 7 jaar beginnend bestuurder. Welk aantal precies geldt, is afhankelijk van je leeftijd en het soort rijbewijs. Als beginnend bestuurder mag je zelfs niet boven de 0,2 promille uitkomen wanneer je aan het verkeer deelneemt. Daarom kan één glas wijn zelfs al teveel zijn. Je kunt dus het beste geen risico nemen door niet te drinken óf voor een BOB te zorgen. Kun je het toch niet laten? Zorg dan dat je minstens 1,5 uur per genuttigd glas wacht, voordat je achter het stuur stapt.
CALORIEËN
Welke wijnen hebben minder calorieën?
Aan de lijn en toch een glas wijn drinken? Kies dan voor een droge, witte wijn.
CHAMPAGNE
Waarom is Champagne zo duur?
Allereerst kost een hectare landbouwgrond in de Champagne regio minimaal een miljoen euro. Daarnaast wordt champagne geproduceerd met de kostbare en tijdrovende Traditinele Methode. De druiven moeten met de hand worden geplukt en de wijnen worden voor een langere periode weggelegd. Hiervoor is opslagruimte nodig, evenals machines en het juiste personeel. Door de fantastische marketing wordt champagne gezien als statussymbool en dé drank bij uitstek om een plezierige gelegenheid mee te vieren. Tel daar de beperkte aanbod en de grote vraag daarbij op: voor één fles ben je minimaal 25 euro kwijt.
KURK
Waar komen wijnkurken vandaan?
Wijnkurken worden gemaakt van de schors van de kurkeik. Deze boom groeit voornamelijk in Portugal en Spanje.
ROSÉ
Hoe komt rosé aan de roze kleur?
De meeste rosé wordt enkel van rode druiven gemaakt en verkrijgt de roze kleur tijdens het eerste deel van de vergisting. In het begin vindt deze namelijk plaats in contact met de rode druivenschilletjes die een rode kleurstof bevatten. Gedurende een paar uur wordt er een kleine hoeveelheid kleur (en smaak) onttrokken en hierdoor wordt het sap roze. Een rosé met een vollere smaak en donkerdere kleur is dus langer in contact geweest met de schillen.
Het mixen van witte en rode wijnom zo een rosé te creëren, wordt door velen als een inferieure methode gezien. Opvallend is dat Rosé Champagne wél wordt geproduceerd door witte Chardonnay en een klein percentage rode Pinot Noir en/of Pinot Meunier te mengen.
SULFIET
Waarom zit er sulfiet in wijn?
Sulfiet (zwaveldioxide) is een conserveringsmiddel dat door wijnmakers wordt gebruikt om wijnen te beschermen tegen oxidatie en bacteriën. Op deze manier behoudt een wijn haar zuren en fruitigheid – en hebben bacteriële infecties geen kans zich te ontwikkelen. Best handig dus, die SO2.
Biologische wijnboeren proberen het gebruik van sulfieten zo veel mogelijk te beperken, maar zelfs biologische wijnen zijn niet helemaal sulfietvrij.
Kun je hoofdpijn krijgen van sulfiet?
Sommige mensen zijn allergisch voor sulfiet, maar of het ook de veroorzaker van hoofdpijn is? Daar verschillen de wetenschappelijke meningen over. Volgens sommige onderzoekers wordt de hoofdpijn na het nuttigen van wijn namelijk enkel veroorzaakt door de uitdrogende werking van alcohol, terwijl anderen beweren dat sulfiet hier ook een rol speelt.